AIKIDO

Egyéni odafigyeléssel

Mi történik az edzéseken?

Kommunikálunk. Ha kell, szavakkal is, de elsősorban a testünkkel. Felkészülünk arra, hogyan kell kikerülnünk, elengednünk valakit, hogyan kell felállnunk, ha elestünk. Megtanuljuk kiszabadítani a kezünket mások szorításából, és azt is, mikor és hogyan fussunk el, ha kell, és ami a legfontosabb, hogy megtanulunk higgadtan, nem erőszakkal válaszolni. Az edzések nagy előnye, hogy eközben észrevétlenül fejlődik figyelmünk, tartásunk, jelen tudunk lenni egy olyan helyzetben, ami esetleg kényelmetlen számunkra.

A tudatos jelenlétünk fenntartása a legfontosabb ahhoz, hogy ki tudjuk választani az éles helyzetekben a megfelelő eszközt, ami lehet a szóbeli kommunikáció, a helyszín elhagyása, vagy ha kell, akkor a fizikai érintkezés.

Az edzéseken mindenki a saját felelősségére vehet részt. A tanítványaim egyéni odafigyelésre számíthatnak, mivel eleinte kétszemélyes helyzetben gyakorlunk. A csoportos munka akkor válik aktuálissá, ha már biztonsággal megy az esések tompítása, a másik emberre történő odafigyelés, a mozdulatok tudatos irányításának a képessége, és ha közösen úgy döntünk, hogy kipróbálnánk ezt az új helyzetet is.